Veiledninger

Oversikt / Annet / Nytt i Moava versjon 5.0 og hvordan bytte til responsivt design

Nytt i Moava versjon 5.0 og hvordan bytte til responsivt design

Fra Moava Web 5.0 / 5.0.1 er alt tilrettelagt for bytte til responsivt design. Da mange har design mv. som de selv har laget eller som er tilpasset kommunal design har vi i denne omgang ikke lagt alle over automatisk, men lagt til rette for at man kan bytte når det passer best.

Responsivt design tilpasser websidene til skjermstørrelsen.Det er noen ting man bør se gjennom etter at man har valgt å slå responsivt design på. Men det er ufarlig å prøve og i de fleste tilfeller blir det ganske bra. Om man ser at man burde forberede seg litt, så er det bare å slå responsivt design av igjen. Hvis du slår av responsivt og menyen på forsiden blir borte må du bare velge "Design" -> "Meny" i kontrollpanelet, velge menytype og bare klikke på "Lagre" for å få den tilbake.

Man slår responsivt design av og på under "Innstillinger" - "Valg for nettsted" omtrent helt nederst på siden.

Her er noen punkter som man bør gå gjennom etter at man har slått responsivt design på:

Lag ny topplogo.
- Responsivt design strekker topplogoen til bredden på skjermen. Den strekkes til maks 1140px så man bør ta høyde for det og laste opp ny topplogo som har 1140 piksler bredde ( og høyde på +/- ca 200px ).

Sjekk forside og undersider:

- Kolonnebredder på sider kan bli annerledes pga. at man tidligere ikke hadde oppgitt bredden på alle kolonnene. F.eks. sider med 3 kolonner, men hvor bare 1 kolonne faktisk var i bruk. Ser man at noen kolonnebredder burde justeres, gjør man det under "Rediger", klikk på selve ordet "Meny" øverst i venstremenyen slik at sidestrukturen kommer opp til høyre og velg "Endre" til høyre for siden og justere kolonnebreddene og klikk på lagre igjen. Noen har kanskje også hatt 3 kolonner på en side, men bare brukt en av de.

- Tabeller i artikler hvor man har oppgitt fast bredde vil ikke tilpasse seg mobilvisning. I artikkeleditoren, merk tabellen ( slik at det kommer små firkanter ute på kantene ), høyreklikk på den og velg "Egenskaper for tabell" og endre til f.eks. 100% i stedet for f.eks. 500px. Det samme kan gjelder cellene. Høyreklikk inne i en celle, velg "Celleegenskaper" og endre til % der også. Se også om man ev. kan klare seg med færre kolonner i tabellen.

- Bilder satt inn som "vedlegg" vil tilpasse seg automatisk, men sjekk om det kan være bilder satt inn i selve
brødteksten i en artikkel som er angitt med fast bredde i piksler. Høyreklikk ev. på disse bildene og velg "Bildeegenskaper" og bytt ut oppgitt bredde og høyde med %. F.eks. bytt 300 til 30%. Sjekk samtidig at det er lagt inn "Alternativ tekst" for bildet. Det er påkrevd i henhold til retningslinjer for universell utforming.

Da skulle mye være gjort. Og trenger du hjelp sender du en mail til post@moava.no så kan vi gi tips og hjelp.

Sist oppdatert: